Łódź Rewitalizuje

Polecane aktualności

wtorek, 23 lipca 2024

Remont Jaracza. Kiedy rozpoczną się prace nad nową nawierzchnią?

red

Firma Jagez wygrała ogłoszony przez Zarząd... więcej

poniedziałek, 22 lipca 2024

Wille Ludwika Meyera przy Moniuszki w remoncie. Uchylamy rąbka tajemnicy

Wille Ludwika Meyera przy Moniuszki w remoncie. Uchylamy rąbka tajemnicy [ZDJĘCIA]

Piotr Jach

Na etapie ostatnich prac wykończeniowych jest... więcej

piątek, 19 lipca 2024

Stary Rynek

Zamiast marnować jedzenie, podaruj potrzebującym

W Polsce rocznie wyrzucamy 9 mln ton jedzenie co plasuje nasz kraj na 5 pozycji wśród 28 z Unii Europejskiej. Statystyczny Polak wyrzuca rocznie ponad 230 kg jedzenia, a w czasie świątecznym miesięcznie marnuje się około 18 kg w przeliczeniu na osobę. Powód? Kupujemy za dużo, nie sprawdzamy dat przydatności do spożycia w efekcie to co nie zostało zjedzone ląduje w koszu

- Zamiast wyrzucać skoro znów kupiliśmy za dużo oddajmy jedzenie organizacjom pozarządowym, które przekażą je potrzebującym - zaapelowała Małgorzata Moskwa-Wodnicka, wiceprezydent Łodzi. - W Łodzi działają już dwie jadłodzielnie, gdzie w dowolnej chwili, absolutnie anonimowo można żywność przynieść a potrzebujący także anonimowo może wziąć z lodówki czego potrzebuje.

Jadłodzielnie są przy ul. POW na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym oraz przy ul. Wólczańskiej obok Caritas. Dodatkowo są lodówki społeczne, chętnie żywność przyjmą także schronisko dla osób bezdomnych przy ul. Nowe Sady czy świetlica przy al. Piłsudskiego.

- Fundacja Podzielmy się od 22 grudnia ogłasza nabór dla zmotoryzowanych wolontariuszy, którzy chcą dowozić jedzenie od osób chcących się dzielić do punktów pomocy, z których będą je odbierać potrzebujący - dodała Antonina Majchrzak, radna Rady Miejskiej. - Zachęcam do wsparcia tej inicjatywy, zamiast wyrzucić to czego goście nie zjedli przez święta oddajmy tym, którzy są głodni.

- Niebawem otworzymy kolejną jadłodzielnię, ale na razie zapraszam do korzystania z istniejących lodówek, gdzie można zostawić jedzenie - dodała Oksana Hałatyn-Burda z Foodsharing Łódź. - Proszę tylko opisać pozostawiane potrawy i koniecznie umieszczać datę ich przygotowanie dzięki czemu osoba częstująca się wie jak długo produkt był w lodówce.

Do jadłodzielni można przynosić każdy rodzaj produktów żywnościowych z wyjątkiem alkoholu, surowego mięsa i jajek.

Kontakt